tisdag 27 januari 2015

Förintelsens minnesdag

Låter litteraturen få bära vittnesbörd, visa på fakta och händelseförlopp till minnet av Förintelsen.

"Dessa brott har inget motstycke på grund av det chockerande
antalet offer. Det stora antalet människor som förenade sig för
att begå dem gör det ännu mer chockerande. (…) De tävlade i
grymhet och brott.” Robert H Jackson, domare vid Nürnberg-
rättegångarna; … om detta må ni berätta … s. 77                          

”… om detta må ni berätta … - en bok om Förintelsen i Europa 1933-1945” var en del av projektet ”Levande historia”, 1997. Det är en kortfattad kronologisk skildring av vad som hände med mycket fotografier. Det ger en inblick i själva skeendet och kan vara en ingång till en fördjupad läsning om Förintelsen.
Säkert känner många till Anne Franks dagbok som kom ut redan 1947, på svenska 1953. 2005 kom den oavkortade utgåvan för första gången, Anne Franks dagbok: anteckningar från gömstället 12 juni 1942-1 augusti 1944. Genom den här utgåvan får vi ta del av ytterligare 42 dagar av Anne Franks liv.

”Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran Rosenberg skrivit en djupt personlig berättelse” – Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, 2012.
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (pocket)
Helga Weiss har bearbetat sina dagboksanteckningar i omgångar och vi får här ta del av hennes upplevelser med tillhörande teckningar i Helgas dagbok – flickan som överlevde Förintelsen, 2013.
I Majgull Axelsson senaste roman, Jag heter inte Miriam, 2014, får vi möta Miriam som på sin 85-årsdag avslöjar att hon kom med de vita bussarna till Sverige efter andra världskriget och inte alls heter Miriam.
En helt annan sida av Förintelsen möter vi i I förintelsens tjänst – koncentrationslägervakterna och deras fritidssysselsättningar 1933-1945. Fabrice d´Almeida visar hur vakternas fritid, med olika aktiviteter, ingick i en reglerad helhet av arbete – privatliv – fritid som skulle fyllas på ett meningsfullt sätt.
Raoul Wallenberg i Budapest – människan, myten och förintelsen
Med förintelsen i bagaget – Sioma Zubicky
Dödslägren – Sean Sheenan
För vidare läsning, fråga gärna efter fler titlar på biblioteket!

Välkommen in!

// Katarina

Inga kommentarer: