måndag 15 december 2014

Julboktips 15 - Divergent

Divergent (pocket)Jag vill tipsa om ungdomsböckerna Divergent, Insurgent och Allegiant av Veronica Roth.

Om du gillade dystopin Hungerspelen, och som jag blev helt uppslukad av denna trilogi och sedan haft svårt att hitta en lika bra bok att sträckläsa - då är denna serie något för dig!

Divergent utspelar sig i en snar framtid där människorna är uppdelad i fyra olika falanger plus en grupp som är falanglösa. När man fyller 16 år så väljer man falang - antingen stannar man kvar i den falang man växt upp eller så går man över till en annan falang. Väljer man en annan falang bryter man kontakten med sin familj eftersom den nya falangen blir som en ny familj. De olika falangerna har olika styrkor - tappra, fridfulla, ärliga och osjälviska.

Den handlar om en flicka som heter Beatrice och tillhör falangen de osjälviska. Hon har hela sitt liv känt att hon inte riktigt hör hemma i denna falang, men att bryta med sin familj är ett stort steg. Hon väljer ändå att gå med i de tappra och lämnar alltså sin familj. Att tillhöra de osjälviska för att gå med i de tappra är ett stort steg och initieringsprocessen till de tappra är inte helt enkel.

Mer säger jag inte utan lämnar resten till dig som lånar boken att upptäcka den här fascinerande världen som är Divergent! En bladvändare definitivt!

/Linda

Inga kommentarer: