torsdag 17 juli 2014

Historien om Leon: Schindlers yngste arbetare

Historien om Leon : Schindlers yngste arbetare (kartonnage)En alldeles ny biografi här på biblioteket, väl värd att läsas av både ungdomar och vuxna, handlar om den judiske pojken Leons upplevelser under andra världskriget. Leon är bara tio år när kriget börjar och nazisterna invaderar Polen. Leon och hans familj tvångsförflyttas till gettot i Krakow. Gradvis förändras och försämras livet. Det är otäckt att läsa om hur människorna stegvis tvingas acceptera allt vidrigare förhållanden.

Men som Leon själv skriver så är han en "osannolik överlevare". Hans pappa blir en dag kallad till en fabrik för att öppna ett kassaskåp, han gör detta och får på så vis arbete på fabriken som ägs av den tyske affärsmannen Oskar Schindler. Leons pappa lyckas ordna anställning för flera i familjen, och på så vis blir lille Leon nummer 289 på Schindlers lista. Listan som räddar livet på hundratals judar.

Leon Leyson talade inte gärna om sin bakgrund, inte förrän många, många år senare, när han såg filmen Schindler´s List - då började han berätta och det här är hans berättelse. Skrämmande och viktig läsning!

Titel: Historien om Leon: Schindlers yngste arbetare
Författare: Leon Leyson

/Matilda


Inga kommentarer: