måndag 7 april 2014

Dagens katastrofer - rolig och allvarlig barnbok

Majken är snart tolv år och tillbringar sommarlovet inne i stan i Stockholm där hon bor. Hennes mamma äger en restaurang och jobbar för det mesta. Majken har mycket tid för sig själv, mycket tid till att tänka och oroa sig. Det är nämligen det hon ägnar sin tid åt, att oroa sig och förbereda sig för katastrofer - sjukdomar, olyckor, mord, miljöförstöring och naturkatastrofer - det finns ingen ände på allt hemskt som Majken tänker på. Hon försöker inrätta sitt och mammans liv så att de undviker katastroferna, något som innebär att hon t ex gör nyttig frukost åt sin mamma (i stället för kaffe och macka).
Bok: Dagens katastrofer Bild: BokusFörfattare: Cilla Jackert 

En dag står Blunder där i lägenheten, en gammal dreglande hund som mamma bestämt ska bo hos dem över sommaren. Majken blir inte direkt förtjust. Tvärtom, hon gillar inte ens hundar, men tvingas nu ta hand om Blunder hela dagarna. Det blir heller inte så lätt i början. Men det vänder efter ett tag...
Boken gör mig både glad och ledsen. Förskräckligt men alls inte otänkbart att det finns barn idag som oroar sig så som Majken gör. Vi är ju omgivna av katastrofhot! Roligt och dråpligt att följa hur Majken sakta men säkert ändrar uppfattning om Blunder, hur det tillgivna djuret som verkligen lever i nuet, får Majken att bit för bit glömma bort att oroa sig.
Mysig läsning, högläs gärna om du har ett barn ca 9-12 år gammalt i din närhet!
Författaren Cilla Jackert, manusförfattare för film och TV, gör sin debut med denna uppfriskande barnbok.
Du hittar den på avdelning Hcg här på biblioteket.
Titel: Dagens katastrofer
/Matilda

Inga kommentarer: