fredag 1 november 2013

Nya småbarnsböcker på biblioteket

Här kommer tips på några nya småbarnsböcker som finns att låna på Leksands bibliotek. Det ges ut mängder av bilderböcker för yngre förskolebarn och många av dem är en ren fröjd att läsa.

Lili borstar tänderna av Kim Fupz Aakesson Bild: Bokus
En vild och galen tandborstning sker i Lili borstar tänderna av Kim Fupz Aakeson med bilder av Siri Melchior. Lili borstar så det står härliga till, tandkrämen flöder, hundens tänder blir också borstade och allt slutar med beröm från mamma. Om Lili kan man också läsa i Lili älskar mat.
Kan jag med av Pija Lindenbaum Bild: Bokus
I Kan jag med av Pija Lindenbaum får vi följa en lillebror som vill göra exakt allt som storasyster gör. "Storasyster går till skolan, det gör JAG med...storasyster kan ta ärtor, det kan JAG med". Det är inte lätt att vara liten och vilja kunna så mycket! Och det är roligt att läsa om!
Här är den lilla gården av Barbro Lindgren Bild: Bokus
Här är den lilla gården av det rutinerade paret Barbro Lindgren/Eva Eriksson är en söt liten upprepningssaga. Var är gumman? Gumman sitter i köket och dricker kaffe, men var är gubben? Alla djuren på gården är med. Bedårande bilder i milda färger.

Danska Birde Poulsen har skrivit och illustrerat de tvåLilla Krokodilen får en vän av Birde Poulsen Bild: Bokus charmiga böckerna om Lilla Krokodilen. Temat i Lilla Krokodilen får en vän är vänskap, hur det är att få en ny kompis fast man först inte alls vill. I Lilla Krokodilen vill inte! handlar det om att bli bortlämnad och barnpassad - hu så hemskt först, åh så kul efter ett tag, tills föräldern plötsligt är tillbaka, alldeles för tidigt!
Otis tröstar av Åsa Mendel-Hartvig Bild: BokusOtis tröstar handlar om en mycket empatisk pojke som tröstar alla som är ledsna i hans närhet. Det är pappa som glömt sin väska på bussen och det är farfar som läst något sorgligt i tidningen. Otis är en fantastisk figur att läsa om för små människor, en sund förebild och en motvikt till alla andra små tuffa hårdingar i barnlitteraturvärlden. Det här är min favorit i dagens lista! Författare: Åsa Mendel-Hartvig, illustratatör: Ane Gustavsson.


Småbarnsböcker är för barn mellan 0 och 3 år, tänker vi oss här på biblioteket, men den övre åldersgränsen är ju högst flytande. Egentligen är man väl aldrig för gammal för en bra bilderbok :-)

/Matilda

Inga kommentarer: