fredag 8 mars 2013

Det hemska dådet på Ramsnäsholm - en gripande historia


Historien om Catharina Hiort af Ornäs: Det hemska dådet på Ramsnäsholm av Marie Gustafsson och Andreas Bustad.

Boken handlar om Catharina Ulrica Hiort af Ornäs, dotter till Landssekreteraren Hans Gustaf Hiort af Ornäs och Christina Brandberg.

År 1767 hittar Hans Gustaf på sina ägor i Lilla Ornäs en liten planta som kommer att blir historisk som Ornäsbjörken, senare Sveriges riksträd år 1985. Samma år föds hans dotter Catharina Ulrica, det sista barnet i en barnaskara av sju syskon.

En sann gripande historia om en kvinna som går ett fruktansvärt öde till mötes då hon under 32 års tid sitter inspärrad på ett rum. Det är maken och översten Adrian Hertzenhjelm på Ramsnäsholm i Vika som har spärrat in henne. Med torftig föda och brist på värme, och endast stora råttor som sällskapar henne, dör slutligen Ulrica vid 70 års ålder år 1837.

Händelsen blir rikskänd och tidningar runt om i landet omnämner det som ett av de mest brutala och hänsynslösa dåden i denna tid. Under 1889 publicerar Falu Posten en följetong, under namnet ”Det hemska dådet på Ramsnäsholm” som skildrar Ulricas öde. Den berättelsen kommer du att ta del av i den här boken.

Catharina Ulrica är värd att uppmärksammas och minnas.

Skrivet av gästbloggare: Andreas Bustad

Inga kommentarer: