måndag 28 januari 2013

En kokbok att läsa!

Den bruna maten
Sanningen om 70-talets kokkonst

Den bruna maten : sanningen om 70-talets kokkonst (inbunden)Tänk att en bok om mat, fylld med recept, kan ge en sådan brist på aptit! En del av recepten framstår som rent osmakliga, i det närmaste oätliga. Men meningen med det hela är kanske att man ska förfasa sig? Roligt är det också! Kanske kan boken vara något för den som vill ”hålla igen”, men man får nog passa sig så att man inte börjar svälta! Som vegetarian har man inte mycket att hämta!

Johan Alvunger fyndar en låda receptkort från 70-talet på loppis. Tillsammans med Elin Berg och Petter Inedahl bestämmer han sig för ”att äta sig igenom 70-talet, årtiondet som gud och kryddorna glömde och att dokumentera de matarkeologiska fynd som därvid kan komma att göras” (s.6). Tillsammans blir de Familjen Bruun och startar bloggen Den bruna maten. De tillagade rätterna betygssätts enligt ett system från 1,0 – oätligt till 5, 0 – mästerligt. Någon rätt som får 5,0 finns inte! Recepten är uppdelade i förrätter, varmrätter, efterrätter samt vickning och några menyer. Man utforskar också vad man dracks till maten.
 
”Smaka” på den här menyn, där de tre rätterna tillsammans vunnit pris som 70-talets värsta maträtter, enligt läsarna på familjen Bruuns blogg. Till förrätt serveras Skinkägg i gelé, vilket beskrivs ”som en mycket mjuk men seg godisråtta med köttbuljongsmak”. Följt av varmrätten Färserat vitkålshuvud där det sägs att ”köttfärsen smakade kål, kålen smakade kål. Till och med ölet smakade kål”. Det låter som en bedrift! Som avslutning serveras Snöbollar i vaniljsås och smakar tydligen så här ” tänk dig att du äter väldigt lös mozzarella samtidigt som någon fiser dig i munnen” (s.15). Svårt att föreställa sig tycker jag, men kul läsning!

En extra bonus är de mycket roande konsumentfrågor och svar som skrevs under denna tid, inflikade lite här och var i boken. På receptkort 12 finns för övrigt Familjen Bruun fotograferad.

Vill du läsa mer, och ömsom förskräckas och ömsom roas? Gå in på www.denbrunamaten.se

Författare: Familjen Bruun

Inga kommentarer: