fredag 9 november 2012

Cinder – Marissa Meyer

Cinder
Bild: Adlibris

Askungen – inte sagan som du minns den, men en saga du aldrig glömmer!

I en avlägsen framtid, 126 år efter fjärde världskriget, där bilar bytts ut mot svävare, arbetskraft mot androider och kroppsdelar mot robotdelar bor 17-åriga Cinder i Nya Beijing tillsammans med sin styvmor och sina styvsystrar. Hon är stadens bästa mekaniker, och cyborg, med inga minnen från tiden innan operationen som bland annat gav henne en robotarm och en robotfot istället för hennes vanliga kroppsdelar.
En dag kommer prins Kai förbi Cinders marknadsstånd och vill ha hjälp med en android, och sedan dess blir inget i Cinders liv sig likt. Samtidigt härjar en mycket dödlig pest världen över, cyborger som utses till försökspersoner för att hitta ett botemedel har ingen chans att överleva och den fruktade lunardrottningen – härskare över ett folk som bott på månen så länge att de inte längre anses mänskliga – gör allt i sin makt för att nästla sig in hos människorna på jorden.

Marissa Meyer skriver en riktigt bra debutbok och har verkligen satt sin egen prägel på den gamla Askungen-sagan. Den har science fiction, fantasy och dessutom är händelserna inte alls lika lätta att gissa sig till som man kanske skulle kunna tro eftersom man känner igen originalsagan. Cinder är första delen i en serie på fyra delar, där de andra tre böckerna är tänkta att kretsa kring Rödluvan, Rapunzel och Snövit.

/Elin, praktikant från Åkerö skola

Inga kommentarer: