lördag 17 mars 2012

Karin Fossum - Jag kan se i mörkret

Karin Fossum är en mästare på att skapa kusliga stämningar med små medel. Hennes senaste bok Jag kan se i mörkret är spännande och ryslig på samma gång.

Huvudpersonen heter Riktor och är som vem som helst utåt sett. Ingen skulle misstänka honom för att vara annorlunda än någon annan. Han jobbar som sjuksköterska på ett äldreboende med riktigt gamla och sjuka patienter. Han har inga vänner som han umgås med och tycker det är rätt bra. Han behöver ingen mer än sig själv, fast en kvinna längtar han ändå efter men han har aldrig träffat den rätta.

Riktor spenderar sin lediga tid i en park där han sitter och studerar de människor som kommer till parken och fantiserar om var de kommer ifrån och vad de gör när de inte är i parken. På jobbet smyger han in till dom gamla och plågar dom i hemlighet på sätt som ingen ska kunna upptäcka. Han är en riktigt kuslig och hemsk person som man verkligen vill hålla sig undan för - men hur ska man kunna det eftersom hans elakhet inte syns utåt sett utan bara mot de försvarslösa själar som inte kan berätta.

Man får läsa berättelsen ur Riktors perspektiv vilket ger en intressant dimension till läsningen för då får man se hur han rättfärdigar sina handlingar.

Boken är välskriven i sin kuslighet och gillar man Karin Fossum kan jag rekommendera denna bok!

//Linda

Inga kommentarer: