fredag 9 december 2011

Ung, Bög och jävligt kär

Ung, Bög och jävligt kär är en bok av Johannes Sandreyo. Den handlar om Filip som är en sexton år gammal kille som precis kommit ut som bög, och om Emilio, Aspuddens största player som lever i en kriminell värld och är med i ett gäng som hela tiden gör värre och värre kriminella saker.
Precis när Filip berättat för sin pappa om att han är bög blir han vittne till ett inbrott som slutar med att väktaren som anländer till platsen blir brutalt misshandlad. Han blir livrädd och springer därifrån för att några dagar senare ta emot mordhot för att inte våga vittna.
Emilio kommer från San Salvador och har varit mer eller mindre kriminell hela livet. Han är med i ett gäng som styrs med järnhand av den kallblodige och brutala ledaren Nikolaj. Han spelar också fotboll och är en av de bästa spelarna i laget.
Filip förlorade sin mamma när han var elva år och pappan är en man som ofta dricker för mycket alkohol. Hans bästa vän Sara och den någon konstiga konstnären Janet är de som känt till att han är bög längst, även om teaterläraren Benny senare berättar att han kunnat se det på Filip. Sara är även hon kär, i Emilios bästa vän Farid som även han spelar fotboll och är med i Nikolajs gäng.  Hon och Filip spenderar mycket tid på läktarna ovanför fotbollsplanen för att titta på när laget, som Emilio och Farid spelar i, tränar. 
När Filip och Emilio träffas och börjar umgås förändras Emilios värld helt. Filip, som varit förälskad i honom i evigheter får hela hans värld att vändas upp och ner. Men hur ska han, Playern Emilio, kunna vara bög? Han inser att hans livs största fight kommer handla om kärleken.

Jag tycker det här är en väldigt bra bok som verkligen förändrar synen många har på just bögar. De måste inte vara tjejiga och fjolliga utan kan vara precis som alla andra. Den har väldigt levande karaktärer som man bara älskar och det känns precis som om de skulle kunna finnas på riktigt. Det är väldigt svårt att förutse vad som kommer hända vilket helt klart är bra och det är vansinnigt svårt att lägga ifrån sig den när man väl har börjat. Så jag tycker att du, oavsett om du är tjej eller kille, ung eller vuxen, ska ta och läsa den och fundera på hur du ser på de personer som inte är precis som du själv.

/ Moa, praktikant från Sammilsdalskolan

Inga kommentarer: