måndag 12 december 2011

Mannen som föll i glömska

En väldigt annorlunda bok har jag precis läst klart. Den heter Mannen som föll i glömska av Mia Ajvide. Den handlar om Jack som en dag märker att han är bortglömd av sin fru, sin mamma - ja alla som han träffar på glömmer bort honom i samma ögonblick de tar ögonen i från honom. Detta leder till att hans liv blir aningen besvärligt för hur gör man när man ska handla om kassörskan hela tiden glömmer att man har betalat. Jack får efter ett tag kontakt med andra som också är glömda och så börjar historien och Jacks kamp för att komma tillbaka till den vanliga världen igen.

Det är en läsvärd bok även om den är lite ojämn ibland. Jag tycker om språket i den och berättelsen som Ajvide berättar. Det är en bok man gärna vill fortsätta läsa för att få reda på vad som ska hända med Jack och de andra glömda.

Tommy Olsson i SVD skriver så här i sin recension:
"Med sina bisarra knep och knåp kan ”de glömda” ibland påminna om en månghövdad Jönsson-liga. Man skrattar gott åt en del av författarens besynnerliga påfund. Förmodligen är det också meningen att vi ska skratta då och då. Mitt i allt bisarreri verkar Mia Ajvide stundtals ha en räv bakom örat och tycks själv le i mjugg åt sin skröna.
Detta hindrar inte att hon också kan skapa spänning och hejvilt galoppera iväg i actionbetonade avsnitt, särskilt när hon skildrar de förfärliga intriger som uppstår i de glömdas egna kretsar och hur gott ställs mot ont i jakten efter att finna en ”länk” mellan de glömda och de vanliga. De glömda väntar på att en sorts frälsare ska födas, ett barn som har kontakt med båda världarna."

Provlyssna på boken på Laudio: klicka här

Kom och låna den - vi har den både som bok, ljudbok och e-bok.

//Linda

Inga kommentarer: