torsdag 4 augusti 2011

The Cove - thrillerdokumentär

Ikväll har ni möjlighet att se en thrillerdokumentär som heter The Cove som avslöjar den delfinslakt som pågår i en liten bukt i Taji i Japan. En slakt som mörkas av myndigheter och organisationer som vill värna om valar och andra däggdjur i havet. Delfinerna lyckas de dock marginalisera och problematiken med hur man väljer ut delfiner till flera av de stora delfinarierna runt om i världen. De delfiner som inte väljs ut - som inte ser ut som Flipper - slaktas sedan och köttet säljs.... inte som delfinkött, för det skulle ingen köpa. Utan det säljs som bl.a. valkött. I dokumentären få vi följa Ric O'Barry som var den som faktiskt startade hela delfin-industrin med då han var med och tränade delfinerna som spelade Flipper i tv-serien med samma namn. Han förstod först sedan han jobbat i flera år med delfiner hur intelligenta dessa djur är. De är inte "bara" djur - de har känslor precis som vi.

Dokumentären är både spännande och gripande på samma gång. Om du inte har möjlighet att se den på tv ikväll kan du hyra den på biblioteket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Apropå TV. Jag tycker ni ska köpa in Göran Everdahls Kom nurå (prisades av Magnus Utvik i SVT) samt CD-boken med Sommarpratare! TACK!

Leksands bibliotek sa...

Tack för dina förslag! Om du mailar in dessa inköpsförslag med ditt namn till biblioteket@leksand.se så kan vi lägga in en reservation på bok och cd-bok om vi köper in dom.
Hälsningar Linda, Biblioteket