onsdag 25 maj 2011

Hur klädde man sig på medeltiden....

Är du nyfiken på hur man klädde sig på medeltiden? Kanske du vill sy en egen medeltidsdräkt? Här kommer några böcker som ger tips och råd inför helgens medeltidsmarknad!

Hurusom man klädde sig - en bok om medeltidsdräkt
av Else Marie Gutarp.

Präster, munkar, borgare och bönder - hur klädde de sig under medeltiden i Norden? Vilka material och färger, vilka modeväxlingar förekom?
Källorna till kunskap om det medeltida dräkt-skicket får sökas i konsten, i landskapslagar och tänkeböcker och i det begränsade textila material som finns bevarat.
Else Marie Gutarp presenterar en sammanställ-ning av det digra men mycket spridda materialet som vägledning för studiecirklar, teatergrupper, arrangörer av medeltidsfestivaler och intresserade läsare i allmänhet.
I boken finns även ett diagrammönster för några olika, enkla medeltidsdräkter.

Sophias ateljés förlag har flera böcker med mönster till medeltidskläder. Den bok vi har på biblioteket är denna om att sy en mantel. Här finns mönster på mantel med passform över axlarna, i tre olika vidder. Sömnadsbeskrivning på hel-, ¾- och halv-cirkelmantlar. Mönster på huva eller ståkrage till mantlarna.Fler mönster finns på hemsidan till ateljén .        
En sida som beskriver de olika klädnaderna och materialet och kan ge lite inspiration när du ska planera din dräkt är den här: Medeltida kläder

Inga kommentarer: